Fet hud har oftast en tjock struktur, och dess porer är utvidgade. Huden utsöndrar mycket talg därför att talgkörtlarna av en eller annan orsak fungerar för mycket eller “går på högvarv.” Det är typiskt för fet hud att den ofta bildar pormaskar och andra orenheter. Ibland förekommer fethet i en viss del av ansiktet, ibland på hela ansiktet och även på huden på kroppen.

Fet hud brukar delas in i två olika undertyper: 1) oljig, fet hud där ingen torrhet förekommer, och 2) torr, fet hud där hudens yta är torr och till och med är benägen att fjälla. Vid hemvård är det viktigt att vid båda typerna undvika produkter som torkar ut huden för mycket och åstadkommer en motsatt reaction, som får huden att börja producera ännu mera talg. Du ska inte vårda huden för mycket, men heller inte låta bli att återfukta den. I båda fallen råkar huden i obalans och börjar utsöndra för mycket talg.

Orsaken till en fet hudtyp kan vara ärftlig. Huden kan även bli fet av andra orsaker: problem i samband med matsmältningen och tarmsystemet, hormonella faktorer eller felaktig hudvård.

Vårdprodukter för fet hud

Naturkosmetik är ett strålande alternativ för vård av fet hud, eftersom det i naturkosmetik finns produkter som är effektiva, men ändå har tillräckligt skonsamma rengöringsegenskaper. Om du undviker att tvätta fet hud med alltför starka ingredienser har talgproduktionen möjlighet att lugna ner sig. Huden kan återställa sin egen skyddsmekanism och med tiden återupprätta sin jämvikt. Naturkosmetik innehåller till exempel inga typer av plast, och därför är det möjligt för huden att andas fritt. Detta är speciellt viktigt för hud som lätt blir tilltäppt.

För rengöring av fet hud kan många olika alternativa produkter vara lämpliga, beroende på hudens tillstånd: till exempel en aktuell dubbelrengöring (rengöringsolja och -skum), milda rengöringsgeler och -skum samt rengöringsmjölk, -oljor och -krämer. Vid val av rengöringsprodukt ska du även beakta om det finns torrhet i den feta huden.

Det är bra att använda ansiktsvatten både morgon och kväll, för även fet hud behöver mycket vattenfukt. Ansiktsvattnet kan vara ett sådant som till exempel rengör, minskar porerna och gör huden klarare. På morgonen är det bäst att rengöra huden med micellärt rengöringsvatten.

Fet hud

Som serum för fet hud lämpar sig en produkt med vattenaktig sammansättning som gör huden ren och klar och på vilken en tunn emulsionskräm appliceras. Till natten kan du välja en ansiktsolja med tunn sammansättning som balanserar hudens egen talgproduktion.

Vården av huden runt ögonen bör skräddarsys i enlighet med hudens skick i detta område. Även om du har fet hud är huden runt ögonen mycket tunnare än huden på resten av ansiktet och kan därför vara torr. En kombination som passar många är till exempel att på morgonen använda en lättare ögongel som gör huden klar och fräsch och på kvällen en krämigare, vårdande kräm.

Det är bra att behandla fet hud med peelingkräm en eller två gånger i veckan. För att uppnå ett perfekt resultat rekommenderar vi att du turvis använder peeling med korn och peeling som innehåller fruktsyror och gör huden klar. Efter peelingen, minst en gång i veckan, används en rengöringsmask som dock inte får torka ut huden för mycket.

Andra tips för vård av fet hud

En kosmetologs hudvård är till nytta för fet hud – det är alltså bra att satsa på regelbundna besök hos en kosmetolog. Vid behov genomför kosmetologen en mekanisk hudrengöring på den feta huden för att rengöra porerna ordentligt. I behandlingen använder kosmetologen inte bara rengörande, utan också återfuktande produkter. Kosmetologer har ofta även många specialprodukter, och dessutom kan de ge tips för hemvård i enlighet med hudens skick. Vi rekommenderar att du besöker en kosmetolog en gång i månaden.

Vid vård av fet hud ska man koncentrera sig på att balansera hudens egen talgproduktion. Produkter med ordet ”balancing” i namnet är i allmänhet ett lätt och träffande val.

Produkter för fet hud

För hudrengöring kan du välja en gel som är mild, men ändå rengör porerna effektivt, till exempel Amala Purifying Gel Cleanser. I synnerhet om huden är torr och fet rekommenderar vi en rengöringsemulsion som är ett mildare alternativ för huden. Det är ändå viktigt att rengöringsmjölken sköljs ordentligt bort från huden och rengör tillräckligt effektivt. Prova till exempel Sievä från Mia Höytö Cosmetics. Dubbelrengöring passar också utmärkt – till exempel Patyka och In Fiore har produkter av hög kvalitet. Det är bra att börja med att stryka ut rengöringsprodukten på torrt ansikte och så börja bearbeta rengöringen med vatten eller en rengörings- eller muslinduk.

Ansiktsvattnet ska vara ett lätt och balanserande alternativ, till exempel Pai Rice Plant & Rosemary Tonic, Patyka Witch Hazel Water Toning Lotion eller Whamisa Refresh Toner som samtidigt gör huden klar. Även Umas ansiktsvatten gör huden klar och är utmärkt för feta hudtyper som kan vara oklara.

Det är bäst att fukta fet hud med ett mycket lätt, vattenaktigt serum samt en tunn, fluidaktig ansiktskräm. På kvällen räcker det ofta att ansiktet får några droppar ansiktsolja som inte har en för tjock sammansättning. De serum som vi rekommenderar är Absolution Le Sérum Anti-Soif Hydrating Serum som återfuktar mycket effektivt och inte täpper till huden. Ett utmärkt val är även Whamisa Sebum Treatment som inte är ett traditionellt serum, men kan användas under en kräm för att stävja hudens talgproduktion. De oljor som vi rekommenderar är till exempel Mel Millis Phytonutri Rose & Pomegranate Rebalance Face Oil eller Absolution Addiction Facial Oil Serum som är lätta och absorberas lätt i huden.

Huden runt ögonen kan ibland vara torr även om du har fet hud, i synnerhet om du inte vårdar den med tillräckligt effektiva produkter. Om det inte finns mycket torrhet är en geléliknande produkt som återfuktar och gör huden klar i allmänhet det bästa alternativet. Till exempel Patyka Energising Eye Gel eller Sóley Birta Lift & Glow Eye Gel räcker för att förebygga torrhet och tecken på åldrande.

Lämpliga peelingkrämer för fet hud är till exempel Amala Purifying Face Polish eller Absolution La Crème Gommante. Den rengörande ansiktsmask som kan användas efter peelingen, till exempel Amala Purifying Clay Mask, Captain Blankenship Mermaid Detox Mask eller Absolution Le Soin Purifiant Face Mask, lugnar ner huden. Även en mask som gör huden klar är ibland trevlig omväxling för fet hud, till exempel före en fest när du vill ha klar hud. Den bästa askungemasken är Kypris Glow Philtre Mask.