Man har länge diskuterat antioxidanter i mat och hur de påverkar oss. Man har rekommenderat att vi äter många färgstarka grönsaker och ibland har vi även, just vad gäller antioxidanter, hört att rött vin och mörk choklad ska vara bra för hälsan. Hur ligger det egentligen till och hur är antioxidanter kopplade till hudvård?

Vad är antioxidanter?

Enkelt uttryckt är en antioxidant en substans som hämmar oxidering. I den värld vi lever i är våra celler under konstant oxidativ stress, med faktorer som rökning, hård fysisk träning, luftföroreningar, dåliga fetter och en mängd olika cancerogena ämnen som adderar ytterligare stress. Antioxidanter är skyddande komponenter som balanserar och lindrar fria radikalers framfart. Dessa fria radikaler kan orsaka en massa bieffekter, bland annat långvariga sjukdomar och åldersrelaterade förändringar. När de kombineras med antioxidanter kan andra komponenter inte längre oxideras. 

Antioxidanter finns både i mat av hög kvalitet och i näringstillskott. Syntetiska antioxidanter är ett hett ämne inom forskningen eftersom det verkar som att de inte fungerar på samma sätt som naturliga näringsämnen. Vissa artificiella vitaminer anses vara skadliga och till och med farliga. I naturlig mat finns bra antioxidantkällor bland annat i bär från skogen och i de som odlas. Andra bra antioxidanter finns i lök, kål, gröna grönsaker, vegetabilisk olja, fisk, skaldjur och vilt som alla innehåller e-vitamin och selen, och i frukt, rotfrukt och andra grönsaker såsom morötter, tomater, melon, citrusfrukt och nypon som alla innehåller c-vitamin och karotenpigment. 

Naturlig, antioxidantrik hudvård

Naturliga antioxidanter har varit föremål för forskning i många år, och det har visat sig att de vid intag skyddar kroppen mot några av ålderseffekterna. Samma oxidationshämmare fungerar på liknande sätt när det gäller hudvård och är ett enkelt alternativ i den enorma mängd skönhetsprodukter som finns ute på marknaden. Råa ingredienser som vetenskapligt bevisats vara antioxidanter skyddar celler och är effektiva i kampen mot fria radikaler, särskilt i sin naturliga form. I det långa loppet kommer din hud att tacka dig för att du använder antioxidanter genom att åldras med skönhet. Ingredienser i naturlig kosmetika kommer direkt från äkta växter, bär och frukter och den effektiva koncentrationen är hög. Det finns dock ändå skillnader mellan olika märken för naturlig kosmetika i fråga om antioxidanter. En burk kan ha en större antioxidanteffekt än en annan beroende på typen av antioxidanter, var de kommer ifrån och hur de har behandlats.

Patyka

Patyka 

Patykas antioxidantserie – skyddande krigare för huden 

Förra året lanserade Patyka en komplett serie av antioxidantprodukter vars kraft kommer särskilt från antioxidantingredienser.  Ett dreamteam med fem produkter består av uppiggande ögongel, ett utjämnande serum för glow, en skyddande ansiktsspray och en uppstramande ansiktskräm med två olika formula. Patyka tog fram sin antioxidantserie särskilt för de som är i 30-årsåldern och mitt i livets mest hektiska tid där man balanserar karriär, barn och socialt umgänge, vilket leder till höga nivåer av (oxidativ) stress i vardagen. När all din energi går åt till att ta hand om barn och/eller jobb, och du har för lite tid att gå ut i naturen eller äta så bra som du skulle vilja kommer din hud att tacka dig för att du ger den lite extra skydd. Patykas antioxidantprodukter fungerar som skyddande krigare med ingredienser såsom gojibär (c-vitaminrika), hallonvatten, dadelfröextrakt och polysackarider från havre. Ingredienserna behandlas så lite som möjligt och företaget är mycket noga med var de kommer ifrån och vilken kvalitet de håller.

INARI Arctic Beauty – rika nordiska antioxidanter för krävande hudvård 

Ingredienserna i INARI Arctic Beauty hämtas från den renaste och minst förorenade miljön i världen. Norr om polcirkeln växer vegetationen snabbt och rikligt på sommaren. Växterna utnyttjar det intensiva solljuset fullt ut och samlar in så mycket energi och näringsämnen som möjligt för att klara av den arktiska vintern. De växter, bär och rötter som lever under dessa extrema förhållanden är fulla av aktiva ingredienser av hög kvalitet som ger effektivt skydd mot oxidation. Superväxter som innehåller vitaminer, mineraler och antioxidanter är även onekligen bra för hudens välmående.

Kombinationen av aktiva ingredienser i INARI-produkter baseras på de olika ingrediensernas antioxidantegenskaper. Dessa ingredienser kämpar mot hudens förtidiga åldrande samtidigt som de främjar syntes av kollagen och hyaluronsyra. Produkterna innehåller en effektiv växtbaserad kombination som kallas arktisk blandning och innehåller följande nordiska skatter:

Nypon kallas även nordisk ginseng och innehåller höga halter av antioxidantflavonoider. Chagasvamp innehåller den kraftfulla antioxidanten betaglukan som stimulerar hudförnyelse och tydligt minskar rynkor och fina linjer. Tallbarksextrakt är känt för sina antioxiderande, skyddande och åldershämmande egenskaper. Hjortronextrakt är ett uppskattat antioxidantrikt ämne fullt av e- och c-vitaminer, vilka är mycket viktiga för huden. Lingonfröolja innehåller höga halter av alfa-linolensyra, vilket är viktigt för att huden ska fungera normalt, samt e-vitamin som uppstår naturligt i huden som en viktig antioxidant. Lingonsammansättningen LBA50® som finns i INARI-produkterna har kliniskt bevisats återfukta, strama upp och minska rynkor. Extrakt av blåbärsblad innehåller höga halter av polyfenol som skyddar huden mot fria radikaler och stimulerar den ytliga blodcirkulationen samtidigt som den ljusar upp huden. Extrakt av blåbärsblad är en kraftfull antioxidant som ävenrengör huden. Antioxidanter med en lokal effekt förhindrar oxidativ stress i huden och minskar därmed ålderstecknen.

INARI